Dual Degree Programme – B.Sc. – M.Sc. Data Science ( With Exit Option B.Sc. Data Science) in collaboration with LatentView Analytics

Dual Degree Programme – B.Sc. – M.Sc. Data Science ( in collaboration with LatentView Analytics )

( With Exit Option B.Sc. Data Science)


Merit Scholarships for UG Programmes

Duration of the Programme: 3yr + 2yr

Start Period: Academic Year 2021-22

Eligibility:

First Class with a minimum of 60% marks at 10+2 level /Intermediate/CBSE/ICSE/HSC/ or equivalent with Mathematics /Statistics /Computer Science/Business Mathematics as one of the subjects.

Age Limit: Candidates whose date of birth falls on or after 1st July 1999 are eligible to apply for UG admission 2021

• (Students who have appeared for /appearing for their board exams and awaiting results are also eligible to apply, subject to submission of passing certificate by the notified date.)

Application Process: Click here

 

About the Programme:

This programme encompasses the areas such as developing accurate and efficient numerical methods for solving physical or biological models, analysis of numerical approximations to differential and integral equations, developing computational tools to better understand data and structure, etc.

Many industry experts and popular business publications have attested that Data in the 21st Century is, like Oil in the 18th Century, the most valuable resource in the world. Hence, the smooth functionality of everything from the government to local companies depend on how we understand data, without which the progress would halt. For those who realize the fundamental value of Data and learn to extract and use it, there will be huge rewards in the current data-driven economy.

Therefore, for those interested in mathematics, Statistics and computer Science, this programme offers promising career opportunities with high-salaried packages and chance to innovate and reinvent traditional computing technologies.

The curriculum for this programme is designed to meet the needs of sophisticated mathematics, computing and data science in modern scientific investigations, technological innovations, business management. The programme has three components: Mathematics and Statistics, computing and Data science, which are perfectly blended so that the strong mathematical and analytical components that are built in the curriculum form the basis on which the technological aspects of Data Science are developed. Consequently, the programme, which is run by a team of committed faculty as instructors, produces a group of students with multiple skills in mathematics, computer science and Data Science.

The curriculum for this programme is designed is divided into two parts. The initial part of the programme focuses on acquiring fundamental knowledge of mathematics, statistics, and computer science. It concentrates on areas where mathematics and computing are most relevant to each other, emphasising the bridges between theory and practice. It offers opportunities for potential computer scientists both to develop a deeper understanding of the mathematical foundations of their subject, and to acquire a familiarity with the mathematics of application areas where computers can solve otherwise intractable problems. It also gives mathematicians access to both a practical understanding of the use of computers and a deeper understanding of the limits on the use of computers in their own subject. Further, this part of the programme is designed to provide the students with the skills of those disciplines of mathematics, statistics and computer science that bring together the core knowledge that constitutes data science.

The later part blends fundamentals of Computational and Data sciences. In this part of the programme students acquire the knowledge about industry relevant skills on Mathematical modeling, statistical modeling, data science concepts, machine learning principles and algorithms and visualization techniques. The programme will also provide with adequate domain knowledge to help organizations find ways to take major business decisions, reduce costs, get into new markets, launch a new product or service, find the sentiment of the customers and so on. Electives allow students to specialize in advanced fields such as Machine Learning, Deep Learning, Big Data, etc.

Our programme is designed to go beyond traditional teaching methodologies from teaching students acquire fundamental knowledge of mathematics, statistics, and computer science to instil the interest to get introduced to cutting-edge state of the art data science technologies and gain hands-on experience via active learning through lab embedded courses and mini-projects, Capstone Project, and Internship.

Career Prospect:

According to Harvard Business Review, “Data Scientist is a high-ranking professional with the expertise and curiosity to make discoveries in the world of Big Data”. As the world is increasingly turning to data for decision making, and the amount of the being generated is growing exponentially, there is huge demand for Data Scientists in start-ups as well as well-established companies as they rush to hire Data Scientists to tame their business-critical Big Data. In any organization, a data scientist does model-driven analysis of its data, to help it to improve planning, increase productivity. Data scientists are needed to work at various levels of business decision-making, such as tactical, operational, and strategic levels, and to share insights with the business. Therefore, Data Scientists are coveted professionals in industries and sectors such as IT industries, Research institutions, Banking and Financial sector, Educational sector, Consulting firms, Pharmaceutical companies, Automobile industries. Furthermore, the students are also absorbed in research-oriented government and private industries, doctoral programmes in leading universities, as well as software-based companies.

Fee

Tuition Fees (Per Annum)INR 1,50,000
Caution Deposit (Refundable)INR 3,000
Total fees to be paid for first yearINR 1,53,000

B.Sc. – M.Sc. Data Science ( in collaboration with LatentView Analytics Merit Based Fee Structure )

CategoryAcademic Fee
198,000
21,25,000
31,50,000

Testimonials:


Sunayana Saha
Product Engineer
Zuora India Pvt Ltd
VIT-AP – 2021

Today, R programming is used in almost every industry ranging from finance, banking to medicine and social networking in developing statistical software and analyzing data. No doubt why it is the most popular language in the world of Data Science. VIT AP provided me with just the right courses which were really beneficial when I started my exploration in the field of data science. After taking the courses like ‘Statistics with R Programming’, ‘Linear Algebra’ and various other mathematics courses I haven’t only developed the necessary skills for analyzing data, but also the practical sessions provided me with the right tools to deal with data on a large scale. Most of the companies which offer data analyst roles look for candidates who are well versed in the subjects of mathematics especially statistics and languages like R Programming.


General Information :

1. Is there any hostel facility in VIT-AP?
Answer: Yes, VIT-AP provides highly secure and well-guarded hostel facility separately for boys and girls. For more details visit https://vitap.ac.in/hostels/
2. Is there any transportation facility for students?
Answer: Yes, VIT-AP provides bus transportation facility for the day scholar students. The buses are safe, secure, and driven by responsible personnel. Day scholars can avail the bus facility from Vijayawada, Guntur, and Tenali. For more details visit https://vitap.ac.in/transport/
3. Can I visit the campus to know more about the program and University?
Answer: Yes, you are welcome to visit the University to get to know more about the program and the University.
4. Where to look to know more information about the Program and the corresponding school?
Answer: Refer the School website: http://vitap.ac.in/school-of-advanced-sciences/

Program Information :

1. What is data Science?
Answer: Data Science is a multi- disciplinary field that uses scientific methods, processes, algorithms to produce knowledge & insights from structured & unstructured data. It utilises techniques & theories derived from many fields such as computer science, mathematics, statistics & information science to process and analyse large amount of data, and to present the results to reveal patterns and enable stakeholders to draw informed conclusions.
2. Why is it important to join this program?
Answer: The technological advances used to be mostly driven by improved hardware that increased processing power, but also impelled physical limitations, therefore, the focus has now been shifting to software-driven applications. Data, the oil of the digital economy as it is called, is expected fuel our future. With the increase of computing power and digital storage come many new possibilities that - just ten to fifteen years ago - were beyond our imagination. Such new developments led to an increased demand for Data Scientist not just in IT sector but also in sectors such as banking and finance, automotive, energy, healthcare, transport, retail, and virtually every domain you can think of. Data has already started driving business decisions - from small regional offices to the boardroom – and hence graduates from study programmes in Data Science will be directly involved in important strategic decision-making processes. The program is designed to create knowledge pool that can address the ever-growing demand and challenges for experts in this field.

Eligibility and Admissions :

1. What are the eligibility criteria for admission into this program?
Answer:
• First Class with a minimum of 60% marks at 10+2 level /Intermediate/CBSE/ICSE/HSC/ or equivalent with Mathematics /Statistics /Computer Science/Business Mathematics as one of the subjects.
• Age Limit: Date of Birth falls on or after 01.07.2000 (or any date based on the UG admission age limit)
2. I have not studied Mathematics in my Intermediate or 10+2, can I apply for this program?
Answer: Having studied Mathematics at Intermediate/10+2 level is essential prerequisite for joining this program.
3. What is meant by dual degree Program?
Answer: After 3 years of successful completion of this programme the B.Sc. degree in Data Science will be awarded irrespective of the students taking the exit option or not and on continuation with masters’ level study M.Sc. degree in Data Science will be awarded after successful completion of another 2 years.
4. What is exit option? When can I exercise it?
Answer: After 3 years of successful completion of this programme, if a student gets a campus placement or he gets admission in masters at a partner university, or for some other reasons, if he wants to exit the program, he can do so with a B.Sc. degree in Data Science.
5. When will the application process for admission to this program start?
Answer: The admission process has already started, for more details contact The Admissions Office, or refer https://vitap.ac.in/contact-us/
6. What is the closing date for issue of applications?
Answer: You may contact the VIT-AP University Admissions Office.
7. When and how can I apply?
Answer: The B Sc.& M. Sc Data Science program uses the online application for the VIT-AP University. Please refer to the University Website.

Choosing Courses :

1. What are the important courses offered in this program?
Answer: The curriculum is designed in such a way that graduating students will be industry ready. The study of data science is constituted with the knowledge of mathematics, statistics, and computer science. The proposed program specialization will help students acquire the knowledge about industry relevant skills on Mathematical modeling, statistical modeling, data science concepts, machine learning principles and algorithms and visualization techniques.
2. Does the curriculum provide industry internship or project-based learning opportunities?
Answer: The curriculum has scope for all the advanced teaching-learning methodologies such as application-oriented and project-based learning and industry internships.

Finances :

1. What is the fee structure for this program?
Answer: Contact Admissions Office, VIT-AP University.
2. Are there any scholarships provided?
Answer: VIT-AP University provides scholarships for meritorious students based on assessment.

Careers in Data Science :

1. What are the career opportunities for the graduates of this program?
Answer: This Inter-disciplinary program brings together a lot of skills required by Data Scientists with adequate domain knowledge to help any organization find ways to take major business decisions, reduce costs, get into new markets, launch a new product or service, find the sentiment of the customers, so on. The following industries/sectors would be the expected employers.
• IT industries
• Research institutions
• Banking sector
• Consulting firms
• Pharmaceutical companies
• Automobile industries and
• Finance
• Educational sector
2. Does VIT-AP offer Campus placement facilities?
Answer: VIT Provides centralized campus placements throughout all the VIT Campuses.

 

SAS

M. Sc. Data Science (in collaboration with LatentView Analytics)
PG Programme: M.Sc. Data Science (in collaboration with LatentView Analytics) Merit...
M. Sc. Physics
PG Programme: M.Sc. Physics Merit Scholarships for PG Programmes Duration...
M. Sc. Chemistry in collaboration with Mitsui Kinzoku Components India (MKCI)
PG Programme: M. Sc. Chemistry in collaboration with Mitsui Kinzoku Components...
Keep Me Updated